YAYASAN IHTIMAM MALAYSIA |   KAMI PRIHATIN

Aplikasi Media Sosial Temu Janji Seks Aktif di Malaysia

Tarikh : 4 Disember 2017

 

Aplikasi Media Sosial Temu Janji Seks Aktif di Malaysia.

1. Aplikasi ini punca peningkatan , kes jangkitan HIV menerusi seksual ( 2009 : 2864 kes / 2009 : 983 Kes)

2. Lonjakan penyakit kelamin gonorea ( 2016 :9.3 kes jankitan bagi setiap 100ribu penduduk / 2006: 3.06 )

3. Peningkatan penyakit sifilis 2016 : 6.7 kes bagi setiap 100ribu orang penduduk / 3.06 : 2006

PUNCA :

4. Sebahagian besar pesakit STI/Penyakit seskual mengakui menggunakan aplikasi temujanji mencari pasangan seskual secara online.

5. Siapa mereka yang menggunakan aplikasi temujanji seks ini? Golongan pelajar dan orang muda berumur ( 20tahun - 29 tahun adalah kumpulan terbesar kes jangkitan baru HIV tahun lalu mewakili 40% daripada keseluruhan 3397 kes. Manakala golongan profesional dan berkerjaya berusia 30- 39 tahun sekitar 31 %.

6. Aplikasi akan memancing pelajar dan anak anak muda untuk mencari minat seks dan membuat pandanan seksual dengan mudah. Sekiranya sesorang lelaki itu minat seks sama jenis Man Sex With man( MSM) ianya akan dihubungkan dengan individu yang sama minat seks. Secara tidak langsung ianya akan menggalakkan hubungan sex sejenis dan seks rambang.

7. Aplikasi ini mudah dimuat turun melalui mobile phone/ play store . Key word : Gay Chit chat. Sesetengah negara telah mengharamkan aplikasi seperti ini dimuat turunkan di mobile phone. Kerana ianya memberi kesan buruk dan menambahkan lagi permasalahan gejala sosial.

8.Pengguna aplikasi mengetahui risiko HIV dan mengamalkan seks selamat. Namun seks selamat tidak melindungi daripada jangkitan STI yang lain.

SOLUSI :

9. Memperluaskan lagi pendidikan cara penggunaan gadget/ media social kepada perkara yang bermanfaat

10. Mohon kerajaan haramkan aplikasi seperti chit chat Gay dan seumpama nya kerana ianya memudaratkan permasalahan gejala sosial. Dengan menutup aplikasi ini dapat menghalang pengguna terjerumus kepada perbuatan haram. Mencegah dan menyekat jalan kepada kerosakan.

 

 

 

Dipetik dari halaman Sukarelawan Sosial Islam